Lyt til artikel
Getting your Trinity Audio player ready...

Af: Simon Brix Aabern

Jeg begynder årets første indlæg med at springe tilbage til ca. midt i december 2024. Da kunne Lars Bjerregaard Christiansen fejre hele 40 år som ansat i DSB. Lars indledte sin karriere på Centralværkstedet i København som maskinarbejderlærling. Efter tre måneder som svend blev Lars ansat som lokomotivfører ved Høng–Tølløse Jernbane. Dengang foregik uddannelsen med tre måneder på værkstedet og tre måneders kørsel med kørelærer. I april 1989 kom Lars tilbage til DSB, og blev lokomotivfører og kørelærer ved S-tog. Tiden ved S-tog bød også på udstationering til Helsingør–Hornbæk–Gilleleje-banen, samt på Lille Nord. I 2008 kom Lars til DSB museumstog, både som lokomotivfører og værkstedsleder. Efter udskiftning i ledelsen ved museumstog, hvorefter dette ikke længere var en del af DSB, søgte Lars her til Kalundborg. Endnu engang vil jeg ønske Lars stort tillykke med jubilæet. Det er en imponerende milepæl at nå.

Som lokomotivfører kører man tog på alle tider af døgnet, alle ugens syv dage, 365 dage om året. Derfor skal der jo også køre tog juleaften og nytårsaften. Ja, man kan få den fornøjelse at klokken slår midnat d. 31. december, mens man er i gang med passagerudveksling på Lejre Station, eller i gang med forsyning af en MG. Det er en af de, sagt på godt jysk, trælse tidspunkter at køre tog på. Men er man så på job, er det med en vis forventning til at arbejdet er effektivt. Jo mere effektivt, des færre kollegaer behøver at være på job. Og når man nu er taget på arbejde f.eks. en juleaften, ja så skal man også lave noget, så man føler at man har bidraget. Derfor kan det virke demotiverende at se en arbejdsseddel, hvor størstedelen af tiden går med pas-rejser og rådighed. Det kan føles som spild af tid og give en del frustration at være på job juleaften, mens resten af familien derhjemme hygger med gaver og mad. Jeg havde heldigvis mulighed for at fejre julen hjemme, men har desværre set arbejdssedler, som var minimalt fyldt med arbejde.

’DSB har varslet at vores arbejdsseddel i papirform snart forsvinder. Det gavner selvfølgelig på miljøet, da det kan være en ordentlig stak papir man får sammen med arbejdssedlen. Helt personligt vil jeg dog savne dem, når jeg kører MG i mørke. Et A4-papir passer næsten på millimeteren på IDU-skærmen, så det kun er dørene i forbindelse med afgangsproceduren, man kan se. Skærmen kan justeres i lysstyrke, men det er langt fra nok til den ikke blænder i mørke. Man kan jo sammenligne med Greenspeed-skærmen, som sagtens kan være tændt uden at blænde eller på anden måde være til gene.

Frugt er også kommet til Kalundborg. Hver mandag kommer der to eller tre frugtkurve, som sættes frem en efter en, så det kan holde til næste mandag. Det er faktisk lykkedes i første forsøg at ramme et fornuftigt antal stykker frugt, så der er nok til alle, uden at der skal smides meget ud.

Den sidste onsdag i januar er dagen for afholdelse af vores ordinære generalforsamling. Vi havde skiftet lokation, så arrangementet foregik i 3F Kalundborgs flotte mødelokale. Dette var for at reducere vores udgifter til afholdelse af generalforsamling, hvilket i den grad lykkedes. Der var udskiftning af vores næstformand Claus. Han ønskede ikke at fortsætte i bestyrelsen, så i den anledning vil jeg gerne sige tak til Claus for det arbejde han har gjort i lokalgruppen. Som erstatning har Sebastian Neumann taget bolden op. Jeg håber at Sebastian vil falde godt til i rollen som næstformand. Efter 27 år som medlem af turgruppen meddelte Jan Klausen, at han ikke ønsker at genopstille. Jeg vil gerne sige en kæmpe-tak til Klausen for hans mangeårige virke i turgruppen. Det er megen erfaring og viden, som Klausen har samlet gennem de 27 år. Hvilket han ikke er bleg for at dele ud af, hverken på godt eller ondt. Han fik overrakt en lille erkendtlighed af lokalgruppen som tak for sin indsats. Deadline for dette lokalindlæg er før valget til turgruppen er afsluttet. Så hvem der bliver turgruppemedlemmer i Kalundborg, må læserne vente med at finde ud af til næste nummer af bladet her. Sidste udskiftning på generalforsamlingen var posten som fanebærersuppleant. Den post gik til Henrik Them, som for ca. et år siden kom til Kalundborg fra København, og som tidligere har været fanebærer på Københavns depot gennem flere år. Han kunne berette om hvad en fanebærersuppleant laver: suppleantens opgave består i at løfte fanebæreren, hvis denne ikke er høj nok