Lyt til artikel
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Af: Jan Lundstrøm
Generalforsamling
LPO Næstved holdt generalforsamling i ”Metalhuset” på Åderupvej fredag den 24. januar. Vores tidligere formand Lars Gravlund Jacobsen (nu pensioneret) blev valgt til dirigent. Der var fremmødt 25 stemmeberettigede, hvilket må siges at være meget flot ud af de 57 lokomotivførere vi er på Næstved-depotet. Det var også rart at se flere af de senest tilkomne deltage i generalforsamling, der var præget af større diskussionslyst end normalt, så stor at generalforsamlingen tog omkring seks timer, og så var der endda kun blevet omkring et kvarter til Peter Kanstrup.
Det var bl.a. et medlemsmøde med Jakob Gade Bro (Områdegruppeformand i LPO Gocollective) i Nykøbing Falster og vores lokale afdelings stemmeafgivelse ved formandsvalget til DJ-kongressen, der gav anledning til stor diskussions- og spørgelyst.
Forslaget om at udvide bestyrelse med et femte medlem blev vedtaget.
Vores siddende Formand Kim Kromann ønskede at træde ud af Bestyrelsen i utide. Derfor skulle der vælges en ny formand for en periode på kun et år. Henrik Mynster var den eneste der stillede op. Henrik blev valgt med 22 stemmer.
Da 14 fremmødte ønskede skriftlig afstemning under valget til de efterfølgende poster, blev de fortaget skriftligt.
Ruben Schmidt ønskede ikke at genopstille til sekretærposten. Kun Thomas Reinholt Nielsen stillede op, og blev valgt for to år.
Niels Kranker genopstillede til valget som kasserer, der var for en toårig periode.
Der skulle så vælges et fjerde bestyrelsesmedlem for en etårig periode, og efter kampvang blev Ruben Schmidt valgt.
Der var også kampvalg til den femte plads i bestyrelsen for to år, og her blev Heidi Hamberg valgt.
Første bestyrelsesmedlemssuppleant blev Eivind Jæger og Kim Schelde Christensen blev valgt som anden bestyrelsesmedlemssuppleant. Bestyrelsesmedlemssuppleanter vælges for et år.
Flemming Johannessen ønskede ikke at genopstille som bilagskontrollant, i stedet blev Flemming Kongsted valgt for et år. Som bilagskontrollantsuppleant for en etårig periode valgtes Erik Sønderup.
Efter rigtigt mange år som fanebærer ønskede Kaj Braum Nielsen ikke at genopstille. Eivind Jæger meldte sig til posten, og blev valgt enstemmigt.
Personalenyt
Sune Kyneb, som kom til Næstved sammen med tre kollegaer fra Lokaltog (Lollandsbanen) den 1. oktober 2024, begyndte den 1. februar som Lokomotivinstruktør Faglærer i Telegade. Vi takker Sune for godt kollegaskab i den korte tid han var hos os, og ønsker ham held og lykke i Telegade!
Ved udgangen af marts måned fratræder de tre kollegaer, der for et år siden opsagde deres tjenestemandsstilling og lod sig ansætte som overenskomstansat på en etårig kontrakt. Det er Kaj Braum Nielsen, Michael Willum Hansen og Peter Neerup, men det kommer vi tilbage med næste nummer af Det Blå Blad.
Det forventes der kommer erstatning for dem der stopper ved udgangen af marts måned samt Sune, men her ved deadline var der intet konkret om hvem der kommer til Næstved eller hvornår.
Stationen rundt
Der er ikke rigtigt noget nyt at berette, det er fortsat ”sort arbejde” når vi vaskes hvis vi kører nord ud fra vaskehallen. Man skal nærmest famle sig frem med en blindestok for at føle hvordan sporskifterne står. Derfor kører vi når det overhovedet er muligt tilbage gennem vaskehallen efter vask. Tidsmæssigt tager det ikke længere tid.
Den hidtidige temperaturgrænse for togvask var -15°C, der er den temperatur selve vaskemaskinen kan klare, men togene må kun vaskes ved temperaturer over +2°C, så nu vasker vi ikke længere i koldt vejr.
Arbejdet med pauselokaler i den ”ægte remise” har gået lidt i tomgang, men skulle nu komme i gang igen.
Det forlyder også et sandtårn igen er på dagsordenen. De ellers forslåede ”sandflyvere”, der er et lille køretøj med bremsesand, er både for tunge og for brede til vores risteperroner. Den nuværende ordning med sand i plastikposer giver meget manuel håndtering.
Et juleønske
Ja der er længe til jul, men beslutningsgangen i DSB er jo også som oftest meget lang! Derfor skriver jeg her, at vi i lyset af at der fra K26 planlægges endnu mere kørsel med IR4/ER på Lille Syd ønsker uddannelse til dette litra
Nyt fra LPO Næstved
Af: Ruben Schmidt, lokalgruppenæstformand
Den nye sammensatte bestyrelse som Jan Lundstrøm har nævnt navnene på i hans indlæg, har den 17. februar haft konstituerende bestyrelsesmøde.
En dag hvor det er lykkedes at får alle fem bestyrelsesmedlemmer samlet.
Vi er i bestyrelsen blevet enige om at vi bakker op om den sammensatte bestyrelse i Dansk Jernbaneforbund. Vi er stadig opmærksomme på den uro der har været på depotet omkring forbundsvalget og et efterfølgende kollegamøde i Nykøbing, og vi syntes også at vi er i en god dialog hele vejen rundt.
Vi har da også en forventning om at både vores forbund, men ikke mindst også vores Områdegruppe vil være mere opmærksomme og så vidt muligt tage action, på de “stikpiller” eller frustrationer der gang på gang kan fremkomme på stuemøder eller generalforsamlinger.
Det kan måske være afledt af mange ting gennem tiden, det være sig den tidligere lokale tjenestefordeling og for Næstveds vedkommende er min teori, at vi kan føle vi er et depot i provinsen, hvor tingene kan føles overladt til tilfældighederne, selv om de nok ikke er det.
Lokalerne er blevet trætte med tiden og de bærer tydeligt præg af konstant brug.
Bevares… det er hyggelige og dynamiske lokaler, som mange nyder atmosfæren i, men vores faciliteter både hvad angår bad og omklædning er bare utidssvarende.
Man kan tage et bad samtidig med man kan høre en kollega, sidde på den anden side af halvvæggen, der ”tømmer sin ryg”, og hvor man efterfølgende venter på at stanken kommer og ”omfavner” en i badet.
Når jeg husker tilbage, så har vi også været igennem en lang prøvelse med meget omfattende sporarbejder, utallige informationer og ændringer, og den spæde opstart af STM.
Lydene i førerrummene var dengang ulidelige både hvad angår tone og lydstyrke, og vi havde ingen steder at henvende sig til for at få tilpasset funktionerne.
Så kom ETCS med “udmattende” bremsekurver og stærkt begrænsede kørtilladelser, som gav forsinkelser, hertil de ulidelige høje advarselstoner. Dertil kom nye og/eller uprøvede TKC folk som også var usikre, som os LKF.
Samtidig skulle vi køre på en strækning med slukkede eller tændte SR-signaler, som den dag i dag stadig er synlige på banen og på en strækning med flest nærvedpåkørsler i Danmark.
ETCS uddannelsen blev også tilrettet af flere omgange… jow jow man skulle have tungen lige i munden.
Tilmed var vores daværende MQ materiel i ringere stand end en IC4 på en dårlig dag, enmandsbetjening blev indført, og senere fik vi også kørsel med EB, hvor software og sikkerhedsprocedurer løbende skulle tilpasses af hensyn til vores ældre DD vogne.
Vores forhold på stationen har også båret præg af gamle tank- og parkeringsmærker, hvor der enten var udgåede mærker, halvdefekte forsyningsstandere og smalle dårlige gangveje og uafdækkede kabelkanaler. For slet ikke at tale om de dårlige belysningsforhold vi har på infrastruktur og gangveje, når der rengøres, rangeres og klargøres tog i natten mulm og mørke. Undertegnede har selv haft en fald/vridskade, grundet indmeldte forhold som ikke var udbedret, som har påført mig smerte og et tidsforbrug hos læge og sygehus.
Vores arbejdsområde er heller ikke indhegnet, og derved kan man med lethed rende ind i en af vores mange “flittige” graffitimalere, et par kæphøje diskoteksgæster på afveje eller folk på løbehjul…, knallerter er også blevet set på vores traktorvej fra perron 1.
Det næste bliver vel en bil tværs ind over banen… Nå men vi skal videre…
Bestyrelsen og mange kollegaer på depoter er glade for at vi har fået en erfaren kollega som formand, Henrik Mynster, der også tidligere har været aktiv i LPO Næstved. Vi håber også vi kan trække på ham i en årrække endnu.
Igen og igen vil jeg opfordre vores kolleger på stuen til en gang i mellem at hjælpe med at aflaste et bestyrelsesmedlem. Har du nogle dage fremadrettet i kalenderen med RDX/RDG så spørg om du kan køre et par tognumre for dem. Du skal ikke have dårlig samvittighed over du holder rådighed, men man kan ikke bagefter sidde på stuen og forvente at nogen udøver frivilligt arbejde til den store guldmedalje, som også skal passe jobbet som LKF og være opdateret som alle andre og kunne tage imod stikpiller osv. uden at frivilligheden og motivationen får sine begrænsninger.
Det kan jeg selv mærke, og derfor har jeg også valgt at drosle ned med bestyrelsesarbejdet, men vil stadig at være med til at få en bestyrelse op og køre på bedste vis.
Som afslutning har vores formand i februar været inviteret til møde med Preben i Forbundet.
Her var der en god dialog, og der var et par ting, som Forbundet ikke var vidnede om, og som der blev taget hånd om. F.eks. sådan noget som at vi skal være bedre til at samarbejde via de rette kanaler.
Henrik har også fået aftalt et møde med Peter Kanstrup og kollegaerne den 24. april og igen et møde mellem hele DJ og kollegaerne i maj måned.
Igen, går du med noget som påvirker din arbejdsdag på den ene eller anen måde, så tag fat i din lokale bestyrelse.
Kolleganetværket står også til rådighed hvis du har brug for en fortrolig snak.
Husk også at en arbejdsplads atmosfære påvirkes af dig og dine kollegaers humør.