Lyt til artikel
Getting your Trinity Audio player ready...

Af: Carsten Larsen, Arbejdsmiljørepræsentant, Nykøbing Falster

Årets arbejdsmiljøkonference

Årets arbejdsmiljøkonference i DSB 2025, løb af stablen den 28. og 29. januar. Et godt tiltag som nu har stået på nogle år.

Det er dejligt at være i en virksomhed, hvor arbejdsmiljøarbejdet vægtes så højt, at man prioriterer det at samle hele organisationen, så man samler alle arbejdsmiljørepræsentanterne og nogle af lederne fra arbejdsmiljøorganisationen en gang om året for at tale arbejdsmiljø. Noget jeg som arbejdsmiljørepræsentant kun kan glæde mig over.

Det, at samle så mange på en gang, har fra dag et skabt udfordringer omkring logistikken og har udfordret specifikke ønsker omkring mulighed for lokationer i forhold til at samle personalegrupper samme sted for at øge mulighederne for at netværke. Jeg har fra første færd mødt argumenter om vigtigheden i at vidensdele på tværs af alle personalegrupper i DSB og ikke kun inden for egne rækker, når ønsket om mulighed for fælles lokation, for den personalegruppe jeg tilhører, har været bragt på banen. Et argument jeg selvfølgelig anerkender og også langt hen ad vejen er enig i.

Den tværgående vidensdeling har givet mig mulighed for at møde rigtig mange interessante kollegaer fra hele vores virksomhed. Og jeg er superglad for det og den mulighed, det har givet for at netværke med andre personalegrupper og høre om deres arbejdsmiljømæssige udfordringer i dagligdagen, som har vist sig langt hen ad vejen meget ligner vores.

Desværre er det så nu meldt ud, at den mulighed forsvinder næste år, for fremover er det besluttet, at konferencen skal foregå ad to omgange, så vi fremover deles op.

Betyder det, at det ikke fremover er vigtigt at vidensdele på tværs med andre personalegrupper? I en lærende organisation, som man jo gerne ynder at kalde sig, må vidensdeling vel være vigtig.

Nå, man har jo et standpunkt, til man tager et nyt.

Så kan jeg da glæde mig over, at vi fremover ikke behøver at italesætte det stående ønske om at samle alle fra samme personalegruppe på samme lokation for at styrke muligheden for at vidensdele og netværke.

Fodtøj

For en del år siden fik vi ny uniform og i den sammenhæng også andre muligheder for, hvilket arbejdsfodtøj vi kunne bestille.

Vi har som arbejdsmiljørepræsentanter, sammen med vores gode kollegaer hos togførerne, gennem årene flere gange løftet problemstillinger med det udvalg, vi har at vælge mellem, når man skal bestille fodtøj.

I begyndelsen var det største problem, jeg så, nok, at de kollegaer, som tidligere havde behov for specialfodtøj, blev særligt udfordret, fordi den tidligere mulighed med skobon blev fjernet.

Det blev erstattet af en, i mine øjne, noget mere besværlig proces, hvor alle skal forbi leverandøren i Hedehusene for at blive visiteret. Det blev dog præciseret, at det trods alt foregår i arbejdstiden.

Vores arbejdsmiljøkollegaer for togførerne har haft en del fokus på vores fodtøj og hvilke muligheder, vi har at vælge mellem. Da togførerne nok alt andet lige går mere i det daglige end os lokomotivførere, har jeg valgt ikke at forstyrre deres arbejde, men bare støtte op på møder og ved andre lejligheder hvor emnet er kommet op.

Jeg må dog sige, at jeg hører flere og flere kollegaer – både togførere og lokomotivførere – som udtrykker bekymringer omkring fodtøjet, og flere taler om hælsporer og nogle sågar om knæproblemer.

Hvor jeg er ansat, er der fire lokomotivførere ud af 44 som har været eller skal forbi Hedehusene! Det er rundt regnet 9% af styrken, og hvis det er nogenlunde sammenligneligt med resten af landet, er vi oppe på ca. 78 lokomotivførere.

Dertil kommer så alle dem, som ikke har taget skridtet endnu, men stadig forsøger at finde fodtøj, som kan bruges ud fra det udvalg, som er til rådighed.

Det er der, jeg selv er kommet til. Og der er andre, som måske bare accepterer problemet, når de er på arbejde, eller simpelthen har givet op og bruger deres eget fodtøj, skal være usagt.

For mig ser det ud som om vores fodtøj, måske ikke helt lever op til det, vi skal bruge det til og jeg tænker, det derfor er noget, vi bør have øget fokus på.

Er du en af dem, som oplever problemer, så tag fat i din arbejdsmiljørepræsentant, så vi kan få skabt bedre overblik over problemets omfang.