Lyt til artikel
Getting your Trinity Audio player ready...

Af Jan Lundstrøm

Juleønske opfyldt

Om det er fordi julemanden læser Det Blå Blad skal jeg lade være usagt, men fakta er i hvert fald, at mit juleønske – som blev bragt i DBB 1/2025 – om ER-attest til os i Næstved, er blevet opfyldt længe før jul! Allerede i maj begynder de første lokomotivførere fra Næstved på ER-uddannelsen. Det fleste af os har i sin tid fået en speciel MF-uddannelse, der ikke omfattede ER, men nu er der lavet en ”ren” ER-uddannelse specielt til sådan nogle som os.

Det glæder os, at vi nu får endnu et litra, og at den meget ensformige kørsel med EB og dobbeltdækkere nu kan ”fortyndes” med ER-kørsel.

Personalenyt

Den 31. marts tog vi afsked med tre kollegaer med tilsammen over 120 år på banen! Det var

Kaj Braum Nielsen, Michael Willum Hansen og Peter Neerup.

Michael Willum Hansen kørte sit sidste tog den 21. februar, da han ankom til Næstved med RØ 2265. Michael begyndte som lokomotivfører på prøve ved S-tog den 1. november 1986. Efter cirka halvandet år kom han til ”fjern”, og et år senere søgte ham til Fredericia. Det var ikke muligt at efterkomme, men han kunne komme til Esbjerg, så her kørte han to et halvt år. Der var stadig ikke mulighed for at komme til Fredericia, men Aarhus var muligt, så her var han så stationeret i to et halvt år. Så var der åbent for at komme til Fredericia, hvor han blev i 26 år. Derefter flyttede han til København H, hvor han var i cirka tre år inden han kom til Næstved den 1. december 2021. Den 1. april 2009 blev Michael kørelærer.

Peter Neerup kørte sit sidste tog den 22. februar, hvor han ankom med RØ 2447. Peter begyndte den 1. januar 1988 som lokomotivfører på prøve ved S-tog. Efter at være kommet til ”fjern”, kom Peter den 1. januar 1998 til Næstved-depotet, og den 1. maj 2009 blev Peter kørelærer. Peter har også været turrepræsentant i en periode.

Som den sidste af de tre ankom Kaj Braum Nielsen i spor 1 i Næstved med RØ 2241 den 20. marts. Her var blev han heldigvis taget imod af en større flok kollegaer fra lokomotiv- og togpersonalet, suppleret med enkelte pensionister. Dette lykkedes desværre ikke rigtig for de to andre, for det kræver at de enten selv gør opmærksom på, at det nu er sidste tur, eller at nogle ”stalker” dem i Driftportalen. Og det er desværre ikke altid at vi lige opdager det.

Kaj blev ansat den 1. marts 1982 som lokomotivfører på prøve ved S-tog. Den 1. september 1987 kom Kaj til Næstved-depotet, og den 1. september 1995 blev han  lokomotivfører-kørelærer. Kaj har varetaget flere tillidsposter i sin tid i Næstved, bl.a. som sikkerhedsrepræsentant (som det hed dengang), og i mange år som turrepræsentant, hvor Kaj var garant for at sol og vind blev fordelt retfærdigt mellem de forskellige ture. Frem til generalforsamlingen i januar var Kaj fanebærer; en post han også har bestridt i mange år.

Den officielle afsked med de tre var den 31. marts, hvor der bl.a. var helstegt pattegris og senere pølsevogn. Igen med et stort fremmøde af kollegaer.

Vi takker alle tre for godt samarbejde og kollegaskab gennem mange år, og ønsker dem et rigtigt godt otium! Michael Willum Hansen har valgt et lade sig ansætte som A-fører Kørelærer i Næstved – foreløbig for en periode på seks måneder, så ham ser vi stadig jævnligt.

Tak til tgf Hanne Lise Jensen for at stå for indsamlingen. Der var i alt 118 der betalte, fordelt på tre fra klargøring, 36 tgf og 79 lkf. Der var også kollegaer fra det andet Sydbanedepot (Nykøbing F.) der deltog i indsamlingen.

Vores ”lokomotivførerinde” Anne Brincker har desværre haft sidste køredag den 24. april, og vi er rigtig mange der kommer til at savne hendes gode humør, og muntre og hyggelige selskab på tværs af personalegrupperne.

Anne begyndte i DSB Nykøbing i 2015 som togfører, og udvidede sin horisont yderligere, da hun den 1. oktober 2019 blev ansat som lokomotivfører på København H. Den 1. januar 2023 kom hun så til Næstved, men fra sin tid som togfører i Nykøbing Falster var hun er et velkendt ansigt på Sydbanen. Anne har på ingen måde smækket med døren til DSB, men søgt nye udfordringer, idet hun som skifteholdsleder i Rødby Færge vil prøve kræfter i Scandlines.

Selv om vi nu siden december har sagt farvel til seks lokomotivførere på depotet i Næstved, og dermed kun er 53 tilbage, er der kun planer om at flytte to lokomotivførere til Næstved, og først fra 1. oktober 2025. Det er Lars Thylkjær Sørensen og Sebastian Raun Mikkelsen, som vi glæder os til at tage imod her på depotet. For at kunne opretholde produktionen i Næstved mens ER-uddannelsen pågår, vil der fra 15. maj blive udstationeret fire kollegaer fra København H. Også dem glæder vi os til, at se på vores hyggelige depot.

Stationen rundt

Der har været en delegation fra Banedanmark og DSB i Næstved for at se på muligheder for sporskiftelamper og lys. Nu er de lyse nætter heldigvis begyndt, men det undrer stadig, at man ikke som midlertidig foranstaltning har opsat en lysguirlande. Vi har allerede haft en arbejdsulykke, hvor en kollega faldt i området, og det kan da ikke være rigtigt flere skal komme til skade før der sker noget!

Arbejdet med pauselokaler i den ”ægte remise” er endnu ikke rigtigt kommet ud af starthullerne, og man fornemmer stadig at forventningerne til hvad lokalerne skal bruges til, og hvordan de skal indrettes, ikke er afstemt mellem lederne for klargøring og lokomotiv- hhv. togførere.


Bestyrelsen orienterer (af Ruben Schmidt)

Bestyrelsen i Næstved fik overraskende en meddelelse fra den nyvalgte sekretær, Thomas Reinholt Nielsen, om at han med omgåede virkning, ønskede at træde helt ud af lokalbruppebestyrelsen.

I stedet indtræder førstesuppleant Eivind Jæger som sekretær, hvor vi i skrivende stund skal samle de dagligdags input vi får, især efter OK25, stuemøderne, samt agere bindeled til Områdegruppen, som jo kan tage det videre til Forbundet.

Vores nye Formand Henrik Mynster har virkelig også taget opgaven til sig. Han bruger meget af sin fritid på bestyrelsesarbejdet, herunder kurser og møder, og det fortjener et skulderklap!

OK25:

Vi ved faktisk ikke hvad vores lokale medlemmer har stemt til OK25, og om lige så mange lokalt som på landsplan har undladt at tage stilling til et “Ja” eller “Nej”.

En stemmedeltagelse nærmere de 100 procent blandt de stemmeberettigede jernbanefolk ville have gjort konklusionen nemmere, og vi kunne undgå unødige spekulationer.

Bestyrelsen er ked af den lave stemmeprocent, og forstår ikke at man ikke ønsker at tage stilling til noget så vigtigt, som jo fylder meget i ens arbejdsliv og dermed hverdag.

Man må meget gerne henvende sig til den lokale bestyrelse, hvis man ønsker noget uddybet.

Men vi hverken kunne eller ville råde til et ja eller nej. Det skal medlemmet selv afgøre.

OK25 er blevet præsenteret som en “blød pakke”. Den har fordele for nogle; ikke for alle.

Brok frabedes: Nogle siger at stiltiende mennesker er tilfredse.

Andre siger at stiltiende mennesker har givet op for ønskede forandringer.

Hvem har ret?

De fleste er derimod enige i at retten til at brokke sig bortfalder, hvis man ikke har stemt.

Pandoras æske:

Mange er glade for deres arbejde og arbejdsplads, men mange er spændte på om der efter OK25 bliver lukket op for Pandoras æske – at arbejdsgiveren vil ændre flere tjenester til under fem timer.

Man kan se at nogle af de tjenester der i dag køres, kan komme under fem timer i fremtiden.

Tjenester på op til fem timer behøver ikke at indeholde pause eller toiletophold, og kan udløse færre hviledage.

Måske toiletophold skal afvikles på strækningen, hvilket ikke fremmer rettidigheden.

Flere kollegaer, der ikke bor lige ved deres arbejdsplads, skal også pendle endnu flere gange for at køre korte tjenester, og kan så være stensikre på lange vagter i forbindelse med weekenderne, for at ramme normen.

Vi er forskellige – nogle vil have korte vagter, men får vi nogen indflydelse med IVU?

Gad vide hvilke parametre IVU-systemet, som vi venter på, fodres med?

Work-life-balance kan komme under et nyt pres.

Medlemsmøde:

Den manglende stemmeprocent eller holdning til OK25 kunne vi også mærke i vores tilmelding til den 24. april, hvor vi i god tid havde varslet besøg fra Områdegruppen. Her er ordet frit, og man har mulighed for at få “svesken på disken” over for dem, der har en masse baggrundsviden.

Dog havde vi lige lidt lokale udfordringer, da vores informationer og opslag blev fjernet à flere omgange. Det fik vi dog påtalt, og det sker forhåbentligt ikke igen.

Det endte med to tilmeldte, foruden bestyrelsen, ud af depotets 54 lokomotivførere.

Vi er godt klar over nogen skal passe banen, har sovedag eller andre gøremål, men det giver da stof til eftertanke, når man har mulighed for at blive hørt eller ytre sine meninger.

Vi fik med succes ændret det til et stuemøde, hvor alle medlemmer også kan deltage i deres pauser, og komme og gå uden at forstyrre et igangværende møde.

Flere, også fra andre depoter, kom forbi for at få svar på deres spørgsmål.

Bestyrelsen havde også et informativt formøde med og uden Områdegruppen.

1. maj som pendler:

Der var 10 feststemte deltagere fra Næstved som skulle “Ud og Se med DSB”

Toget fra Næstved blev aflyst, og derved nåde de ikke forbindelsen i Ringsted, hvor man skulle mødes med de andre kammerater fra øst.

I stedet kom de med på IC1´s bløde sæder fra Ringsted til Odense, og forsinkelsen blev indhentet.

Det var jo som bekendt en solskinsfyldt dag, og der var en rigtig god stemning, musik og taler i Kongens Have i Odense. Der er ingen tvivl om at alle fremmødte havde en god dag.

Turen hjem blev også en smagsprøve som pendler, med en ER, som i Korsør havde et nedbrud på 20-25 minutters tid, men det tog ikke humøret fra 1. maj-folkene.

Vi kender jo selv de udfordringer der kan være, når man sidder i førerstolen, og man var heller ikke løbet tør for forfriskninger.

ER-uddannelse

Uddannelsesmæssigt i Næstved begynder der et hold i maj med litra ER. Det er fra flere sider ønsket, og især vores pendlere og driften vil også få glæde af det.

Vi har haft episoder hvor man skal afløse på materiel, der ikke findes på pågældendes certifikat, hvilket jo udløser en aflysning.

Om køreplanen holder vedrørende ER-uddannelsen, ved kun Telegade.

Hermed giver det et lille bitte mikroskopisk spinkelt håb om at vi måske kan genvinde en lille bid af Holbæk-kørslen – for adspredelsens skyld… man har da lov at håbe.

Igen er miljøkørsel også et vigtig parameter for at mindske fejl, og det håber vi Telegade indser før eller siden.

Tanker fra et bestyrelsesmedlem:

For egen regning kan jeg undre mig over, at lokomotivførerne i mange år ikke har haft en sparring med de ansvarlige i diverse udvalg.

Maskindepot Næstved var allerede fra 2018 prøveballon med STM, hvor varslingslydene var ulideligt skarpe og høje, især når man kørte på restriktive signaler.

Lydene kunne ikke dæmpes, og det samme med ETCS i den første lange periode.

ETCS-bremsekurverne som på den nordlige del af den gamle Lille Syd-bane, var både udmattende og en pine, når man skulle frem til korrekt standningsmærke med ventende tilskuere (passagerer)

Man var ofte udmattet i hovedet, når man kom hjem fra tjenesten.

Dette blev blot kopieret over til resten af Lille Syd, hvor vi den dag i dag ikke kan komme frem til et mærke med ABs-styrevognen, ved manglende køretilladelse.

Selv om TKC udmærket og inden for få meter ved hvor vi holder, og kan se at der ikke er andre tog i miles omkreds, så skal lkf ud og traske i skærver og på skråninger, for at se hvad der står på mærket eller på kilometreringen på køreledningsophænget. Det fremmer ikke kundepunktligheden, og koster typisk 10 minutter for tog i begge retninger. Og de efterfølgende 1-2 afgange forsinkes også!

Husk nu på at størstedelen af vores rejsende kører med toget med et planlagt formål, og ofte skal nå en anden forbindelse undervejs – det er ikke som en fornøjelsestur uden bagkant.

Bestyrelsen har i april rejst problematikken med bremsekurver og køretilladelse, og det virker som om at der sker noget bag kulissen.

Seneste opdatering der er kommet på Køge-banen har igen sat vores køretilladelse til at komme op til 30 sekunder efter afgangstid. Hertil skal lægges togførerens afgangsprocedure. Det sker uanset om toget er rettidigt eller flere minutter forsinket.

Herefter kan man gudhjælpemig få et opkald fra TKC om hvorfor toget er forsinket!

Når man kører i ETCS-verdenen er det en fordel at strækningsradioen kan sende den faste meddelelse “Mangler signal for viderekørsel”.

Efter gentagne meddelelser er der en chance for at TKC slår automatikken fra, så vi kan indhente tid og køre mere jævnt.

Der appelleres til at man igen vil give Banedanmarks medarbejdere i TKC en praktikdag i førerrum med en kørelærer, således de kan se hvordan en lkf skal arbejde ud fra køretilladelser og køreplan.

Men vi får også at vide af TKC Øst, at de har fået diktat om at systemet skal passe sig selv (automatisk) indtil det hele er ved at kollapse.

Lad os nu samarbejde i stedet for, og få løst det sammen.

Det giver en meget bedre arbejdsdag for alle.

Jeg savner at man ikke kun skal høre fra pressen, som er negative på alt hvad der har med jernbanedrift at gøre, om hvordan ETCS-udrulningen forløber, og hvorfor noget udskydes gang på gang.

SR-mærker i ORF

Man burde også sige fra over for infrastrukturforvalteren vedrørende afstanden for de midlertidigt optagne SR-mærker i ORF, hvor man syd for Næstved bliver varslet med 800 meter i stedet for 1.200 meter.

Det er umuligt at standse ved et holdested med en MF i 180 km/t, forvarslet af et mærke, som er opsat i tidernes morgen til en strækningshastighed på højst 120 km/t.

Nogen vil nok sige at man er strækningskendt, men det hjælper ikke meget i mørke eller tåget vejr, for køretiden er så stram, at man end ikke med en trækkraft på 75 pct. kan holde rettidigheden.

Dette har jeg også kommenteret på ABC, hvor man kører kampagne om glemte standsninger, og hvor en af top 5-stationerne har for kort SR-forvarsling.

Fjernelse af ugyldige mærker og SR-signaler har åbenbart også årelange udsigter. Hvorfor har man så afslappet en holdning til dette, når Banedanmark har en firkantet måde at stramme op på vores måde at tale på i en sikkerhedsmelding og diverse begreber.

Om man siger “Anders” eller “Alfa” om A bør vel ikke være et problem. Udgangspunktet er vel at man ikke hører A som andet end A.

Begge eksempler handler da om sikkerhed.

Lad os få en mail eller app til input til eksempelvis Signalkommissionen og Førerumsgruppen, så de er klar over hvilke forhold der bør have et eftersyn.

Jeg tror ikke at ret mange ved hvordan man kontakter dem og hvem de er, eller at de overhovedet findes.

Mit skriv er egentlig et ønske om at personale, f.eks. lokomotivfører, kan indmelde ønsker eller problemer med ETCS. Således at man kan få rettet det til inden at det bliver til dagligdags frustrationer hele vejen rundt.

Til slut vil jeg takke vores lokale testførere for den info, som de gerne må dele med os på stuen. Selv om det ikke står i deres jobbeskrivelse giver det ofte en forståelse, og så vindes der ofte lidt på vores tålmodighed.

Her fra det ikke længere helt så lille, men stadig hyggelige sydbanedepot, ønsker vi vore kollegaer i det ganske land en rigtig go’ sommer!