Lyt til artikel
Getting your Trinity Audio player ready...

Af: Peter Kanstrup, områdegruppeformand

Vi har her i bladet tidligere skrevet om Jernbanernes Samarbejds- og udviklingsfond (JSU) og de uddannelsesaktiviteter, der tilbydes igennem denne overenskomstbetalte fond (Jf. Jernbaneoverenskomstens bilag 10).

Vi har til denne uddannelsessæson fået tilført en nyskabelse med fokus på personlighedsudvikling. Kurset hedder PUTAU. Det er en forkortelse for det knap så mundrette; Personlig Udvikling Til Arbejde og Uddannelse.

Det ligger i både kursusnavnet og det foranstående, at det handler om at give nogle individuelle kompetencer målrettet kursisten på en sådan måde, at vedkommende på et personligt plan oplever en udvikling. Det gøres ved at arbejde med bl.a. læring, motivation, værdier, kommunikation, trivsel og feedback. Målet med kurset er:

  • At gøre kursisten i stand til at tilegne sig ny viden
  • At motivere kursisten til yderligere udvikling og uddannelse, fagligt såvel som personligt med henblik på at matche omskiftelige behov på arbejdspladsen og arbejdsmarkedet som helhed
  • At sikre, at kursisten kan opstille klare ønsker og mål i forhold til sin egen kompetenceudvikling og uddannelse med henblik på at matche behovene indenfor eget (eller et andet) fagområde
  • At gøre kursisten i stand til at håndtere udviklingssamtaler herunder etablere kontakt med og blive forstået af andre mennesker, tackle situationer, hvor hun (eller han) møder modstand, herunder forstå de psykologiske mekanismer, der henholdsvis fremmer og hæmmer præcis kommunikation

Det er virkelig ambitiøst, også kurset varighed (5 dage) taget i betragtning. Uagtet det måske lidt høje ambitionsniveau og den lidt begrænsede varighed af kurset, har JSU-udvalget i DSB valgt at udbyde kurset, da det var vores (i hvert fald undertegnedes) opfattelse, at der manglede et kursus, som handlende om andet end de meget traditionelle og målrettede – og måske lidt firkantede – afgrænsede læringsområder, som f.eks. sprogkurser og IT og i stedet søgte at udfordre kursisterne på et personligt plan.

Det første kursus løb af stablen i uge 18 (28. april til 2. maj). Det Blå Blad har talt med et par af de første kursister., nemlig lokomotivfører og arbejdsmiljørepræsentant, Jonas Berger Hansen, Kalundborg og lokomotivfører, Mette Piil, København. Du kan læse om deres oplevelser herunder. Og vi lader naturligvis det stærke køn lægge for …

Mette Piil:

Du har valgt at tilmelde dig til kurset PUTAU – hvorfor / hvad gjorde dig interesseret i netop dette kursus?

Tilbage i oktober 2024 lå der nogle flyers på bordene i Remisen på KH, hvor der blev udbudt 7 kurser fra Jernbanernes Samarbejds- og Udviklingsfond (JSU) og ud af disse 7 kurser synes jeg kun, det var kurset PUTAU, der lød interessant. Derfor tilmeldt jeg mig dette kursus og blev godkendt/optaget på dette.

Hvilke forventninger havde du til kurset forud for kursusstart?

Inden kursus start var vi blevet bedt om at lave en Insights profil. Denne have jeg lavet nogle måneder forinden i anden sammenhæng. Så allerede her var jeg spændt på, hvad vi skulle igennem og om Insights profilen blev brugt i kurset.

Levede kurset op til dine forventninger – hvorfor / hvorfor ikke?

På de 5 dage kurset varede fik vi kendskab til en hel masse forskellige emner så som: kommunikation, sprog & adfærd, konflikttrappen, ros & ris, sansernes indvirkning og en del flere ting. Vi satte os i grupper for at arbejde og snakkede om de forskellige emner. Da alle på kurset var fra driften, fik vi et rigtigt godt kendskab til hinanden og nogle gode snakke. Det var dog først på dag 2 vi fik 4 timer med forklaring af Insights profil af Louise Mansø fra DSB HR. Alt andet undervisning fik vi af Kirsten fra NEXT

Er der noget, du ønsker at fremhæve positivt, såvel som negativt?

Jeg synes, det var spændende at finde ud af læringsstile. Et eller andet sted ved jeg det godt, men det at se det på skrift, giver mig en bedre forståelse af det. Jeg synes sagtens, man kunne have brugt meget mere tid på vores Insights profiler for 4 timer er alt for lidt.

Er der noget, som du ønsker at tilføje, f.eks. noget om indkaldelse, varsler, undervisningslokaler, undervisere eller måske noget helt femte?

Det var rigtigt godt, der var lagt flyers i vores opholdslokaler. Det var det, der gjorde, at jeg fik søgt kurset. For jeg har ikke tidligere søgt sådanne kurser.

Jonas Berger Hansen:

Du har valgt at tilmelde dig til kurset PUTAU – hvorfor / hvad gjorde dig interesseret i netop dette kursus?

Jeg valgte at tilmelde mig kurset, da jeg gerne vil lære mere om mig selv og hvordan jeg kommunikerer med andre. Men også fordi det lød rigtig spændende og var noget, jeg håbede at kunne bruge til hverdag.

Hvilke forventninger havde du til kurset forud for kursusstart?

Der var ikke de store forventninger til selve indholdet af kurset, men da jeg tidligere har været på kurser i kommunikation og ledelse, håbede jeg, at PUTAU kunne bygge videre på de ting, som jeg kunne i forvejen.

Levede kurset op til dine forventninger – hvorfor / hvorfor ikke?

Selve kurset levede i høj grad op til mine forhåbninger. Underviseren var meget engageret og gjorde hele forløbet meget spændende. Alle emnerne var meget relevante i forhold til kommunikation og som kursustitlen lagde op til, var det i høj grad noget, jeg kunne tage med videre til både arbejde og privat. Jeg synes, at der var en rigtig god blanding af undervisning og gruppearbejde, hvilket gjorde hele undervisningen involverende og at jeg ikke fik for meget information, da gruppearbejdet handlede om at arbejde med de emner vi gennemgik. De 5 dage kurset varede, gik rigtig hurtigt og jeg synes sagtens, jeg kunne have fortsat, efter det var slut.

Er der noget, du ønsker at fremhæve positivt, såvel som negativt?

Der var virkelig mange positive oplevelser i de 5 dage som kurset varede. Det skyldtes i høj grad underviserne, men også i lige så høj grad medkursisterne, som alle var engagerede og var med i hele forløbet. Det mest negative, jeg kan komme på, er at Insights delen var så kort. Jeg ville gerne have haft en mere uddybende viden omkring det, da det var sådan en beskrivende del, som lagde grundlaget for en stor del af resten af kurset. Men på trods af den korte tid, der var afsat til Insights, formåede Louise Mansø virkelig at gå det grundigt igennem. Stort skulderklap til hende for den korte præsentation.

Er der noget, som du ønsker at tilføje, f.eks. noget om indkaldelse, varsler, undervisningslokaler, undervisere eller måske noget helt femte?

I forbindelse med kurset var der snak om nogle detaljer, som jeg heldigvis ikke oplevede. Dette var henholdsvis dagene før og efter kurset. I weekenden op til kurset, eller i weekenden efter kurset, var der mange, der skulle arbejde, hvilket betød, at mange havde 6 eller 7 arbejdsdage i træk. Dette kunne jeg forestille mig ville være virkelig hårdt og måske ikke hensigtsmæssigt i forhold til at skulle lave sikkerhedsrelateret arbejde. Jeg var personligt fuldstændig mentalt udmattet hver dag og specielt i weekenden efter kurset, men på en god måde. Her ville det måske være fornuftigt at udvide kurset sådan, at man bliver holdt fri i weekenden op til og i særdeleshed efter kurset.

Her på Det Blå Blad takker vi både Mette og Jonas for at dele deres oplevelser med os og vores læsere. Vi håber, at vores fokus på JSU-kurserne i almindelighed og PUTAU i særdeleshed kan medvirke til at øge både kendskabet og interessen for de kurser, der udbydes via Jernbanernes Samarbejds- og Udviklingsfond.

Bonusinfo:

En Insights profil er et psykometrisk værktøj, som gør mennesker i stand til at forstå såvel deres egen, som andres personlighed og opførsel. Den er baseret på (dele af) Carl Jungs psykologi. Du kan læse mere om Insights Discovery her.