Lyt til artikel
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Hvis man skal tro metrologerne, er der vintervejr på menuen de kommende dage. Det kan – afhængig af vintervejrets omfang – betyde krav om kørsel med sneposer.
Montering af sneposer er en udfordring for det gode arbejdsmiljø og nærværende er derfor skrevet i tæt samarbejde med repræsentanter for vores engagerede arbejdsmiljørepræsentanter (AMR).
Sidste vinter oplevede de fleste vist en del forvirring omkring kommunikationen via sms af den arbejdsopgave, det er at monterer sneposer.
Ligeledes oplever LPO/AMR, at kollegaer efterspørger steder, hvor opgaven kan løses arbejdsmiljømæssigt forsvarligt.
Problemstillingerne omkring op- og nedstigning er rejst af AMR gennem flere år, senest i foråret 2024, hvor brugen af sms som kommunikation også blev rejst. Seneste udmelding fra ledelsen omkring brugen af sneposer er nyhedsbrevet den 4. december “ugens nyheder til lokomotivfører F&R”, hvor man kunne læse en artikel omkring sneposer. Her fremgår det, at man bliver kontaktet af LKI-vagten, når det er besluttet af ledelsen, at der skal påsættes sneposer. Dermed skulle kommunikationen gerne være på plads.
Men hvad med de praktiske udfordringer omkring op- og nedstigningsforholdene? Dette problem har været drøftet gennem flere år i arbejdsmiljøorganisationen, og en del af problemet er jo nok, at de steder, hvor der skal op eller nedformeres i drift – altså de steder, hvor der er behov for montering, henholdsvis afmontering af sneposer – ændrer sig fra år til år afhængig af produktionen. Kontakt der for din AMR og spørg, hvordan forholdene er for montering af sneposer i netop dit område og hvor det er forsvarligt i drift i forhold til de strækninger, du kommer på.
En pludselig fejl på toget, som du bliver bedt om at rette af LKI vagten, er ikke en planlagt opgave, men bliver det ledelsesmæssigt besluttet, at man vil køre med sneposer, er det en pålagt planlagt opgave og det er derfor arbejdsgiverens ansvar, at arbejdsmiljøet ikke tilsidesættes. Derfor må man forvente, at forholdene for op og nedstigning er i orden, samt at gangveje er frie og ryddelige, så man ikke udsættes for unødig risiko.
Træd aldrig ned, hvor du ikke kan se, hvad du træder ned i. Snedybden kan snyde og der kan ligge både løse skærver, glasskår og kanyler gemt under sneen.
Derfor! Pas godt på dig selv.
Du kan læse mere om sneposer, vinterberedskab og andre arbejdsmiljøemner i ”Nyt fra Arbejdsmiljø” i det seneste nummer af Det Blå Blad.