Lyt til artikel
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Som det fremgår af seneste information fra Dansk Jernbaneforbund er afstemningen om Jernbaneoverenskomsten 2025-2028 – gældende for alle vores overenskomstansatte kollegaer – nu sat i gang. Forbundets hovedbestyrelse har med et markant flertal (mere end dobbelt så mange ja-stemmer, som nej-stemmer), anbefalet, at man stemmer JA. Som det fremgår af lederen i seneste nummer af Det Blå Blad bakker områdegruppebestyrelsen i LPO ligeledes op om forliget og anbefaler et JA. Det gør vi af mange årsager:
- Fine lønstigninger
- Forbedring af Fritvalgsordningen
- Højere pension
- Øget ret til frihed
- Forbedret seniorordning
- Forbedret barsel
- Vederlag til arbejdsmiljørepræsentanter
Du kan læse mere om ovenstående, bl.a. de konkrete satser, på DJ’s hjemmeside.
Prisen for at rette den, i bagklogskabens ulideligt klare lys, åbenlyse fejl, som man i sin tid begik ved at konvertere Fritvalg til en forøgelse af produktionstillægget er med dette forlig endelig blevet rettet. Det bliver rettet på den måde, at man fra d. 1. juni 2025 vil få forøget sin Fritvalg fra 7% til 9% med ét hug. Der sker samtidig en nedskrivning af kvalifikationstillægget svarende til de 2% forøgelse på Fritvalg. Altså en 1:1 konvertering. Selv om en nedskrivning af kvalifikationstillægget påvirker grundtimelønssatsen og dermed også weekend- og overarbejdsbetaling, så opvejes det, i områdegruppebestyrelsens optik, af flere ting:
- For det første er der taget højde for ovenstående i konverteringen
- For det andet bliver det konverterede beløb – i modsætning til kvalifikationstillægget – fremover reguleret
Hvad angår nedsættelsen af arbejdstiden fra 6 til 5 timer har der været en del røster, som har udtrykt bekymring omkring dette. Nogle af bekymringerne kan vi slet ikke følge. Baseret på erfaringerne fra de foregående år er der INTET i DSB, som indikerer, at arbejdsgiver ønsker at lave kortere tjenester, snarere tværtimod. Årsagen er formentlig, at mange korte vagter simpelthen ikke er en god forretning for virksomheden. Og skulle det alligevel ske, at antallet af kortere vagter øges, så er der faktisk kollegaer, der efterspørger disse. Når det så er sagt, kan det ikke afvises, at der i forbindelse med afslutning på en tre måneders norm kan lægges en kort tjeneste. Det kan der også nu. Den eneste forskel vil være at en kort tjeneste tæller én time mindre i normregnskabet. Det kan vi godt leve med.
Hvad angår det vederlag til arbejdsmiljørepræsentanter, som er blevet indført, er der tale om et, i overenskomstsammenhæng, historisk nybrud. Vederlaget og dets udbetaling hænger direkte sammen med, om man er medlem af den overenskomstbærende organisation eller ej. Er man medlem af denne og samtidig arbejdsmiljørepræsentant, ja så har man også ret til vederlaget. Der er her grundlæggende tale om noget, man kan kalde en medlemsfordel, som er skrevet ind i overenskomsten. Netop denne type af rettigheder i en overenskomst er et vigtig skridt, som vi med stor sandsynlighed vil se mere af i fremtiden.
Områdegruppebestyrelsen håber, at denne information har kunnet opklare nogle ting for medlemskredsen. Vi vil samtidig opfordre til, at man bruger sin demokratiske ret og stemmer. Gør det hellere nu end senere.
Afstemningen slutter tirsdag d. 8. april kl. 12.