Lyt til artikel
Getting your Trinity Audio player ready...

Af: Peter Kanstrup, områdegruppeformand og medlem af JSU-arbejdsgruppen i DSB

Vi har over de senere år flere gange skrevet om Jernbanens Samarbejds- og udviklingsfond her i bladet, senest i nr. 2-2023 i foråret 2023, ligesom vi har udsendt medlemsinformationer forud for deadline for ansøgning, senest i forsommeren 2023. Emnet var også et gennemgående tema på medlemsmøderne i efteråret 2023, hvor vi bad om input til, hvordan vi forbedrer kendskabet til JSU i medlemskredsen. Det kom der flere gode og konstruktive forslag ud af, bl.a.:

  • Bedre reklame for JSU – hvad er JSU og hvorfor eksisterer JSU?
  • Posters / roll-ups på depoterne (flere forskellige og i stor størrelse)
  • Mere fokus fra lederne

Disse forslag har efterfølgende været rejst og drøftet med ledelsen i JSU-arbejdsgruppen og nærværende artikel, herunder faktaboksen nederst i artiklen, er en direkte konsekvens af den første pind.

Nu nærmer vi os så småt deadline for ansøgning om JSU-kurser for den kommende periode, så det er tid at gøre reklame. I LPO’s områdegruppebestyrelse har vi – da erfaringen er, at det går lidt sløvt med at få kollegaerne til at søge – besluttet at supplere det traditionelle informationsmateriale med den personlige historie. Det gør vi ved at lade et par af dem, der har været på kursus i JSU-regi komme til orde. Du kan herunder høre, hvad to af vores kollegaer i København, har oplevet og hvorfor de søgte kurset.

Alice Dyhr Funch Hansen

Lokomotivfører (K)

Alice har været ved DSB i København i 19 år, heraf 14 år som kørelærer. Alice fortæller, at hun havde set på abc, at det endelig igen var blevet muligt for overenskomstansatte at søge kompetencekurser. Hun søgte konflikthåndteringskurserne på Next i Ballerup, både modul 1 og 2, fordi hun for ca. 15 år siden havde været på konflikthåndteringskurser, som hun havde meget stor glæde af. ”Det har været en stor glæde at se, at der nu igen er blevet åbnet op for at også overenskomstansatte kan få lov at komme på kompetencegivende kurser. Yderligere uddannelse og kurser er altid et kæmpe plus både for os medarbejdere og også firmaet. Alle burde have muligheden for mindst en gang om året at komme på kursus i noget, der er fagligt eller personligt givende”, siger Alice.

Beskrivelsen af kurset inden tilmelding var meget sparsom, men lagde op til, at det var relevant. Alice synes kurset var rigtig godt. Det henvendte sig nok mest til folk, der ikke før havde modtaget kurser i konflikthåndtering, da det havde en meget teoretisk og grundlæggende indgangsvinkel. Selve indholdet i kurserne var teoretisk og umiddelbart var underviseren ikke ordentligt informeret om, hvilken personalegruppe han skulle undervise. Hun fortsætter: ”Det virkede som om de fleste forventede et kursus med mere praktisk tilgang, men dette kursus var tilrettelagt meget (næsten kun) teoretisk og handlede reelt ikke om den fysiske tilgang til konflikthåndtering, men mere om kommunikationsformer som kan mindske risiko for konflikt eller skabe konflikt. Kurserne var rigtig gode og hvis emnet var blevet lagt ud til at være en ren teoretisk tilgang, levede de rigtig godt op til det skrevne. Så havde det været supergodt, hvis man kunne tilbydes endnu en overbygning med nogle praktiske tiltag og lidt lovgivning på området. De fleste på kurset forventede mere et kursus der også imødekom emner som: “hvad nu når ord ikke er nok, hvad må vi, hvad kan vi og hvilke regler / love gælder så”. Så tydeligere kommunikation omkring hvad det er, der tilbydes, flere relevante tilbud., og mere info ud til medarbejdere om, at JSU- kurserne findes og hvornår og hvordan de søges. Alt for få ved, de findes og hvornår de skal søges.

Alice fortæller videre, at de andre udbudte kurser havde meget begrænset relevans for hende. Hun kunne godt tænke sig, hvis der kunne tilbydes flere kurser med emner, som udvikler fagligt og personligt, så vil hun helt sikkert søge igen. ”Kompetencegivende kurser, alt fra sprog, Edb-programmer, livstilskurser, viden om mennesket psykologi alt efter hvad der bliver tilbudt”. Til sidst spørger vi, om Alice har andre bemærkninger som knytter sig til JSU, hendes kursus eller hendes deltagelse. ”Ikke umiddelbart. Jo, måske lige, at de tidligere udbudte kompetencekurser var meget relevante og spændende og at jeg har været på både sprog, kost og ernæring, læring i og omkring livsstil og emner der henvender sig mod vores arbejdsliv som går over hele døgnet og derfor kan være udfordrende og edb”.

Danny Vøttrup

Lokomotivfører (K)

Danny har været i DSB siden 2005. De seneste 7 år har han været kørelærer på Kh. Danny fortæller, at havde både havde fået en mail fra sin lokalgruppe om JSU-kurserne og læst en artikel om JSU i Det Blå Blad. Han ansøgte om at komme på kursus i tysk, men fik desværre afslag. I stedet søgte han og kom med på et konflikthåndteringskursus for at blive klogere på / bedre til at håndtere konflikter. ”Jeg synes, det var et godt kursus, men det er nok ikke så smart at lave det som et kursus, hvor hovedparten er fra samme virksomhed. De som kom fra andre virksomheder end DSB, har nok haft et lidt anstrengt forhold til sammensætningen. Så enten skal man lave et kursus, kun med ansatte fra DSB, eller sammensætte kursus, med en bedre fordeling af kursister, fra andre virksomheder. Det blev meget DSB´sk”. Vi spørger til sidst, om Danny kunne forestille sig at søge et JSU-kursus igen og i så fald, hvad han kunne tænke sig at søge: ”Jeg overvejer at søge igen, når muligheden foreligger. Tysk vil så være ønsket”, slutter Danny.

Redaktionen sig tak til både Alice og Danny for at fortælle om deres oplevelser med JSU-kurser. Det er vores håb, at denne artikel kan være med til at udbrede kendskabet til JSU og øge interessen for at søge, så mange flere følger i deres fodspor.

JSU fremgår af Jernbaneoverenskomstens bilag 10, hvor de omfattede virksomheder afsætter 0,40 kr. pr. udført arbejdstime til fonden. Så midlerne er sat af. Derfor denne opfordring: ”Søg nu for pokker” …

Faktaboks – Jernbanernes Samarbejds- og Udviklingsfond

Dansk Industri og Dansk Jernbaneforbund har etableret Jernbanernes Samarbejds- og Udviklingsfond (Fonden), som blandt andet har til formål at understøtte uddannelsesaktiviteter for medarbejdere omfattet af Jernbaneoverenskomsten, f.eks. ved at vedligeholde og løfte medarbejdernes kompetencer og kvalifikationer.

Bestyrelsen i Fonden består af repræsentanter udpeget af Dansk Jernbaneforbund og Dansk Industri.

NB! Det skal bemærkes, at fonden – som nævnt ovenfor – er en del af Jernbaneoverenskomsten og uddannelsesaktiviteterne kan derfor kun søges af overenskomstansatte kollegaer.